2011. augusztus 25., csütörtök

Koraszülöttek anyatejes táplálása - Dr. Buzogány Mária

Koraszülöttek anyatejes táplálása


  Évezredek óta ismert tény hogy minden újszülött számára legjobb táplálék az anyatej. Már a megszületés előtti napokban az anya szervezete „felkészül” a gyermeke táplálására.
A méhlepény eltávozásával kiürülnek, az un. lepényi hormonok majd ezt követően indulnak azon hormonok termelődése melynek eredménye az anyatej, a szoptatás.
 Azanyatej összetételében teljes mértékben igazodik a gyermek napi igényéhez. Az első napokban termelődő igen kis mennyiségű un. colostrum fehérjén, cukrokon, zsíron kívül magas koncentrációban tartalmaz, un. vízhajtó, hashajtó komponenseket melyek előkészítik a szervezetet az anyatej hasznosítására. Ezen felül tartalmazza azokat a védőanyagokat, amelyek védik az újszülöttet a megszületés utáni fertőzésektől, mivel a gyermek az anyaméhében egy több réteggel körülvett steril környezetben élt, szervezete nem találkozott kórokozókkal. Tartalmazza továbbá azokat a védőanyagokat, immunglobulinokat, amelyeket az anya addigi élete során szerzett akár védőoltásokkal vagy átesve fertőző betegségeken.
  Az első napokban tehát nem a szoptatott anyatej mennyisége a fontos, hanem a minősége. Különösen igaz mind ez a 36 gh. (gesztációs hét - terhességi hét) hét előtt született gyermekekre az un. koraszülöttekre.
 Napjainkban a neonatológia (Az egészséges és a beteg újszülöttek élettanával, kórtanával foglalkozó orvostudományi szakterület.) fejlődésével már a 24 gh-től élve születettnek számit a megszületett gyermek. Számára komoly feladatot jelent az élethez való alkalmazkodás az életben maradás.
  Számos tanulmány megerősíti azt a tényt, hogy ezekben a nehéz küzdelmes napokban a gépek, műszerek segítsége mellett ugyanannyit vagy még többet jelent az anyatej, a saját édesanyja teje. Az is bizonyítást nyert, hogy a nagyon kis súlyú újszülöttek édesanyjának ugyan úgy megindul a tejelválasztása a szülés után, mint az érett újszülöttek anyjának, sőt a tej összetétele aktuálisan alkalmazkodik a kis koraszülött napi igényéhez. Ez óriási erőt adhat az édesanyának, aki alig ocsúdott fel a kisbaba korai érkezése miatt, nem is beszélve mit jelent számára az az aggódás, amit érez gyermeke életben maradásáért. Ennek megfelelően az anyatejes táplálás a koraszülött számára még nagyobb előnyöket jelent, mint az érett újszülött számára. Ugyanakkor az érett újszülöttel összehasonlítva a szoptatás a koraszülöttnél gyakran sokkal problematikusabb.

Éretlenségük miatt
• gyakran aluszékonyabbak és kevésbé kitartóak a kisbabák,
• több problémájuk van a mellre tapadással – méretek miatt, valamint a csökkent izomtónus miatt ezért gondos mellre helyezés és extra támogatás szükséges a szoptatás során,
• a koraszülött babáknak több problémájuk van a szopással és nyeléssel: éretlen lehet a kereső és szopó reflex és nem megfelelő még  a szopás-nyelés-légzés koordinációja – gyakran nem képesek egyfolytában legalább 10 szopás/nyelés/légzés periódusra,
• nehezebb számukra a normális testhőmérséklet fenntartása, ugyanis kevesebb a bőr alatti zsírszövetük az anya testmelege helyettesíti az inkubátort a szoptatás alatt,
• hajlamosabbak a fertőzésre,
• elhúzódóbb náluk a sárgaság ,a bilirubin kiválasztás,
• légzési nehézségeik is gyakrabban vannak, mint az érett újszülötteknek

            Azoknál az anyáknál, akik koraszülöttet hoznak világra, gyakrabban fordul elő ikerterhesség, terhességi cukorbetegség, terhesség által indukált hipertenzió (magas vérnyomás), korioamnionitisz (fertőzés), oxitocin indukció és császármetszés, ami befolyásolhatja a szoptatás sikerét. Ezen okok valamelyike vagy kombinációja kockázatot jelent a szoptatás sikere szempontjából.
  Az érettség határán álló újszülötteknek bababarát kórházakban nagyobb esélyük van arra, hogy sikerüljön a kizárólagos szoptatás.
 Nagyon fontos, hogy a kisbaba minél többször szopjon. igen kis súlyúaknál (<1500 g) ez akár minden második etetést jelenti, az 1500 g feletti babáknál minden alkalommal naponta 8 – 12-szeri anyatejes táplálást jelent. A csecsemő felébresztése is javasolt, ha nem mutat éhségjeleket. Lehet, hogy szükségessé válik, hogy az anya a lefejt tejét pohárból vagy egyéb táplálási módszerrel adja oda gyermekének. Fontos megjegyezni, hogy a kisbabák egy részénél az üvegből történő etetés ebben az időszakban, akadálya lehet a sikeres szoptatásnak.
  Amennyiben még nem elegendő egész napra a szopott anyatej szükséges lehet kis mennyiségű lefejt anyatej vagy tápszer hozzátáplálására. A hozzátáplálás mennyisége szempontjából irányadó, hogy mennyi colosztrumot vesz magához szopásonként gyermek.
Az első 24 óra 2–10ml; 24–48 óra 5–15ml; 48–72 óra 15–30ml; 72–96 óra 30-60 ml.
  Az anya végezheti a hozzátáplálást szoptaníttal (SNS), pohárból, ujjetetéssel, fecskendővel.  A pohárból való etetés bizonyítottan biztonságos a koraszülött csecsemők számára. A pohárból való etetés a későbbi szoptatás sikerét nem befolyásolja negatívan.
  Amennyiben hozzátáplálás szükséges, az anya rendszeresen ürítse ki a mellét, napközben legalább 3 óránként kézi fejés vagy mellszívó segítségével. Megfontolható az ultra vékony szilikon bimbóvédő használata, ha nehézséget okoz a mellre tapadás, de amilyen hamar lehet ajánlott elhagyni. Bimbóvédő használata alatt tapasztalt egészségügyi szakember segítségére van szükség. Nem megfelelő vagy hosszú időn át alkalmazott bimbóvédő csökkentheti a tejtermelést és egyes esetekben a bimbóvédő alkalmazása nem növeli, hanem csökkenti a tejátvitelt.
  A sikeres szoptatás érdekében minél többet legyünk együtt gyermekünkkel, ha állapota engedi, alkalmazzuk a bőr-bőrkontaktust (kenguruzást).
  Mindezeket figyelembe véve ugyanolyan értékű szülőnek érezheti magát az az édesanya, aki koraszülöttet hoz, a világra hisz az orvostudomány legmodernebb vívmányai sem tudják helyettesíteni az édesanyát, aki jelenlétével, erejével, kitartásával, biztatásával, saját tejével ugyanannyit vagy még többet tesz gyermeke egészsége, életben maradása érdekében, mint a gépek és gyógyszerek.

2011. augusztus 08.

                                                     Dr. Buzogány Mária főorvos
                            Csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, neonatológus

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls