A régi hagyományos szaloncukor tölteléke fondant volt. Manapság a boltok polcai millióféle ízesítésű finomabbnál finomabb cukorkáktól roskadozik. Kevés időráfordítással és türelemmel mi is elkészíthetjük saját házi szaloncukrunkat, ahogy annak idején elődeink is tették:
Hozzávalók:
1,5 dl víz és fél kiló cukor. Első lépésként cukor szirupot készítünk, vagyis a cukrot és a vizet felforraljuk, majd további 10 percig főzzük. Akkor jó, ha hideg felületre csurgatunk belőle egy picit ( legjobb a márvány ) és a szirupunk befehéredik, sűrűsödik. Átöntjük egy tálba, hagyjuk kicsit hűlni, majd addig keverjük, míg egy fehér masszát nem kapunk belőle. Ha ezzel megvagyunk kis edénykékbe osszuk szét és ízlésünknek megfelelő ízesítőket teszünk bele. Ez lehet kakó, rum aroma, aszalt gyümölcs, valamilyen szörp... Lehetőleg még langyosan kinyújtjuk a masszát hideg helyen ( márvány lap ), de használhatunk tepsit is kb. 2 centi vastagra. Amikor megdermedt 4x2 cm-es kis kockákat vágunk belőle, majd csokival leöntve a rácson hagyjuk megdermedni.
Tipp: az adventi kalendárium kis figuráit is megtölthetjük ezzel a masszával, dermedés után pedig kész is a karácsonyi figurás szaloncukrunk, édességünk. A gyerekek biztos nagyon örülnek majd neki :)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése