2010. december 18., szombat

Karácsonyi menü ötletek

Az ünnep közeledtével sokunknak okoz fejtörést a karácsonyi menü kiválasztása. Néhány gondolat a sikeres vendégváráshoz, úgy hogy mi  magunk se dőljünk ki mire szeretteink megérkeznek:

- egyszerű, könnyen, előre elkészíthető ételeket válasszunk, melyeket nagyobb mennyiségben is ki tudunk vitelezni.
- készítsünk bevásárló listát a menühöz, ne maradjon ki semmi sem. 24-e már ünnep nap, a boltok is zárva vannak.
- amit tudunk, mindent készítsünk elő, ha gondoljuk a vendégeket is bevonhatjuk a készülődésbe. Ők hozhatnak italokat vagy desszertet. 
- könnyen kombinálható ételeket válasszunk. Pl. olyan húst válasszunk amihez egyszerre tudunk enni mártást is vagy éppen sima zöldség köretet.
Egy szó mint száz, ne bonyolítsuk túl. :-)

Ha igazán nagyszabású fogadást szeretnénk rendezni az ünnepi menüsorunkat az előétel nyitja meg. Aperitifként száraz borokat, pezsgőt kínáljunk  vagy gyomorkeserűt.  Esetleg a hölgyeknek készíthetünk pezsgős koktélt. Nagyon finom ízletes rágcsálni valókat készíthetünk leveles tésztából. Eme konyhakész terméknek minden előnye megvan. Gyorsan tudunk finomat és mutatósat alkotni vele. Például ha felcsíkozzuk a tésztát és néhány csíkot megkenünk valamilyen vajkrémmel vagy mártással, ez lehet pesto vagy éppen chiliszósz, majd összefonjuk őket kitűnő mártogatósunk keletkezik belőle. A kis parti virslifalatokat baconbe tekerjük és a tojásfehérjével megkent leveles tésztába csomagoljuk máris mutatós kis batyukat kapunk. A batyunkat összeköthetjük néhány szál snidlinggel is, de mivel most karácsony közeledik ezért szaloncukor formát is alakíthatunk belőle

Leves: Ez lehet a jól bevált hús leves, ragu leves, de ha valami újat szeretnénk kipróbálni akkor a gesztenye és sütőtök krémleveseket készítsük el. Igazi téli leves finomságok. Pirított szalonnával, kenyérrel esetleg vargányával tálaljuk.
Főétel. Ha karácsony akkor általában halászlé, rántott hal valamilyen halas finomság illetve a gesztenyés pulyka kerül terítékre. Bevallom töredelmesen nekem ez utóbbi nem nyerte el a tetszésemet így más főétel után néztem. Nem is kellett sokat keresgélnem, hogy ráakadjak az egyszerűen és gyorsan elkészíthető aszalt sárgabarckos csirkére mandula bundában. Igaz ez frissen sült, de a husit, pulyka vagy csirkemell filét előre kiklopfolhatjuk, s a hűtőben várhat szépen a sorára :-) Annyiban gondoltam módosítani ezt az egyszerű remek kis ételt, hogy a husi és a panír réteg közé még tekerek egy kis bacon szalonnát, így forgatom bele a bundájába. Liszt, tojás, zsemlyemorzsás mandula forgács. Sima zöldség körettel vagy akár krumplival illetve rizzsel is tálalható. Egyszerű elkészíteni még a különböző sült husikat, legyen az flekken - görög - magyaros - chili fűszeres szerintem osztatlan sikere lesz és szintén többféle körettel variálható.
Különlegességként kompót köretet is adhatunk a sült húsok mellé. Szeleteljük össze kedvenc gyümölcseinket, tegyünk hozzá egy kis vanília illetve fahéj rudat, szegfűszeget, forraljuk fel, majd egy kicsit főzzük még, de épp csak addig, hogy finom ress maradjon gyümölcsünk. Leszűrjük ha nem elég édes cukorral ízesíthetjük. Aszalt gyümölcsökből is kiváló.

Desszert. Karácsony alkalmával a diós illetve mákos tészták kerülnek előtérbe. A bejgli illetve a flódni elmaradhatatlan édessége eme ünnepnek, de itt van néhány nagyon mutatós könnyen elkészíthető süti is: az egyik legújabb kedvencem az almarózsa. Nagyon mutatós és mindemellett könnyen elkészíthető.


Egyik személyes nagy kedvencem a kókusztekercs. Melyet nagyon könnyen "téliesíthetünk". A képen ugyan piskóta tekercs látható, de ennek mintájára elkészíthetjük. Én fehér csokival vonnám be, majd dekorálnám.



Jó étvágyat és kellemes készülődést kívánok :-)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls