2011. augusztus 29., hétfő

Azonnali hatállyal betiltva: nincs több kívánságlámpás

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ideiglenesen, de azonnali hatállyal elrendelte, hogy vonják ki a forgalomból a nyílt lánggal égő, "repülő kívánságlámpásokat".
Az OKF közleménye szerint a termék használata sérti az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat, amely szerint a szabadban tüzet gyújtani csak úgy szabad, hogy az ne jelentsen tűz- vagy robbanásveszélyt.
A katasztrófavédelem hangsúlyozza: a termék – miután felemelkedett - teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válik, és a ballon a repülés során bármikor épületek tetejére, száraz növényzetre vagy egyéb gyúlékony anyagra eshet, így tüzet okozhat.
Hajdu Márton az OKF helyettes szóvivője a hirado.hu-nak azt mondta: bár nem tudnak arról, hogy a lámpások balesetet vagy sérülést okoztak volna, de akkor is veszélyforrás. Hozzátette: az ideiglenes visszahívást azért rendelték el, hogy megelőzzék a baleseteket.
Kívánságlámpás forrás:www.beststep.eu
A szóvivő elmondta, amíg a végzés érvényben van tilos árusítani és használni a termékeket. Ezt követően a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság majd megvizsgálja a lámpásokat és az azokat árusító helyeket, és eldől, hogy mi lesz a termék sorsa – közölte.
A hirado.hu kérdésére, hogy miért most figyeltek fel a kívánságlámpásokra, ha már évek óta forgalomban vannak Hajdu Márton azt mondta, hogy az aktualitását a Magyarországon érvényben lévő tűzgyújtási tilalom adja.
Dr. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője a hirado.hu-nak elmondta, hogy az elmúlt két évben már két terméket is visszavontak, mert a laboratóriumi vizsgálatok alapján kiderült, hogy kockázatot jelent a használatuk, tehát baleseti veszélyforrások.
A szóvivő közölte, hogy végigjárják majd a termékeket árusító boltokat, és a vizsgálatok befejezése után derül ki, hogy mi lesz a lámpások sorsa.

forrás: hirado.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls