2011. július 9., szombat

MiniMondus, magyar módra avagy a MiniMagyarország

Harangláb eredetileg nem is szerepel a kisbéri tóparton létrehozott Mini-Magyarország makettpark látnivalói között, a zalai ember szemének oly'  ismerős épület a Szcenográfia Kft. ajándéka. A Hevesi Sándor Színház díszleteit is készítő zalaegerszegi cég volt ugyanis, mely megalkothatta hazánk emblematikus építményeinek kicsinyített másait. Vezetője, a munkálatokat irányító Mészáros Tibor kalauzolt bennünket a minap a hazai nevezetességek apróbb változatai között.

- A Neptun-szobrot az 1800-as években faragta egy osztrák szobrász. A kisbéri Batthyány-kastély kertjében, a vízesés fölött kapott helyet, nagyon látványos volt. Mostanra alig maradt belőle valami, úgyhogy ez itt tulajdonképpen rekonstrukció - mesélte az első makett kapcsán. - Ez a váci diadalív, az eredetit Mária Terézia tiszteletére építtették, mellette egy fegyház van, egy járda van közöttük. A szegedi zsinagógát sem láthatjuk így a valóságban, hiszen fák veszik körül. Lefotóztuk ugyan az épületet, de találtunk alaprajzot, használtunk légi felvételt és egy század eleji képeslapot is. Ez utóbbi nagy segítségünkre volt: jól látható rajta az épület, hiszen nem takarta még ennyire a növényzet...

A sziráki kastély, a Hősök tere, a kecskeméti Cifrapalota, az Országház, a nagycenki Széchenyi-mauzóleum, a pécsi dzsámi, a jáki templom, a visegrádi Salamon-torony is feltűnik előttünk, de az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy gőzös is, fedélzetén Kossuth Lajossal, aki elvileg utazhatott rajta. Az Oroszlányhoz közeli Majkpuszta bencés apátsága kevéssé ismert, pedig ugyancsak látványos lehet. A makettek mellett, körül elhelyezett sárga emberalakok jelzik a léptéket. A méretarányokat, az épületek történetét kis táblák is mutatják.
A körülbelül egy hektárnyi területen 30 makett - plusz a zalai haranglábé -, valamint 14 - köztük a villányi pincesort, Aggteleket, a lillafüredi kastélyt, a Dunakanyart, a veszprémi viaduktot, a budai siklót ábrázoló - dombormű segítségével járhatjuk be az országot. A park a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás európai uniós támogatással megvalósított turisztikai projektjének része, a 2009-ben nyert 370 millió forintból 50 milliót fordíthattak a makettekre. A kicsinyített létesítmények elkészítésére közbeszerzési pályázatot írtak ki, ennek nyertese lett az egerszegi cég. A kft. 15-20 díszletet készít évente a Hevesi-színház és az ország más teátrumai számára, de a munkatársak szeretik a kihívásokat. Két éve például a bécsi Ronacher Theater számára, a Vámpírok bálja című musicalhez készítettek kulisszákat, a rendező Cornelius Baltus, a vezető rendező Roman Polanski volt.

- Szívesen vesszük az új szokatlan feladatokat, ezért tetszett a makettpályázat is. Nem a mi területünk, de izgalmasnak találtam és a csapat is megszállottan dolgozott - fogalmazott Mészáros Tibor. Az apró létesítményeken a kiírásban foglaltakhoz igazodva húsz ember dolgozott több mint egy éven keresztül a Hevesi Sándor Színház díszletgyártó műhelyében. - A tényleges munkát megelőzte az anyaggyűjtés. Amennyire csak lehetett, felkutattunk minden nevezetességet, felvettük a kapcsolatot önkormányzatokkal, vallási közösségekkel. Légi felvételeket használtunk és sok alaprajzot találtunk. A kiírásban meghatározott léptékhez tartottuk magunkat minden makettnél.

Az alkotók olyan anyagokat használtak, melyek jól bírják az időjárás viszontagságait: poliészter műgyantát alkalmaztak, illetve impregnált rétegelt lemezt. A maketteket először megépítették könnyű anyagokból, papírból, fából, balsafából, hungarocellből, az így fabrikált építményekből szilikongumi formát vettek, majd azt öntötték vissza poliészterből. A festéshez ugyancsak speicális alapanyagot alkalmaztak, olyant, amilyent a hajó- és csónakgyártásban is felhasználnak.

A park népszerű, sokan keresték fel két héttel ezelőtti nyitása óta, tudtuk meg Jónás Csabától, a kisbéri helytörténeti múzeum tárlatvezetőjétől. Hódmezővásárhelyiek, budapestiek, soproniak, kapuváriak is találkoztak már az egerszegiek munkáival. A szakember elmondta, a Kisbérbe és környékére látogatók számára sok látnivaló akad, így a Kiskastély, a botanikus kert, de Ászáron miniskanzen is nyílt, Súron pedig felújították a Nagyboldogasszony műemlék templomot.

Ottjártunkkor oroszlányi látogatók gratuláltak éppen Mészáros Tibornak, aki már készül a Hevesi-színház új évadjára is, a Szigliget és a Footloose című előadás díszleteinek tervezésére.

forrás és képek az alkotásokról: zalai hirlap.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls